Nieuw dorpshuis in Oud-Alblas wordt een stuk kleiner

Geschreven door Het Kontakt. Gepost in In de media.

OUD-ALBLAS • Het nieuwe dorpshuis in Oud-Alblas wordt een stuk kleiner dan tot voor kort de bedoeling was.

Dat heeft het onlangs aangetreden bestuur van het nieuwe dorpshuis in Oud-Alblas bekendgemaakt. “We hebben een enquête gehouden onder de inwoners en daaruit kwam naar voren dat er voor een nieuw Trefpunt geen draagvlak is”, vertelt voorzitter Thea Plugge van het onlangs aangetreden nieuwe bestuur van het Oud-Alblasser dorpshuis. De naam ‘Trefpunt’ gaan we achterlaten, want die heeft een negatieve klank gekregen. Veel inwoners hebben namelijk niet zoveel met het Trefpunt, zo bleek uit de enquête, die door 33 procent van de bevolking werd ingevuld. Ze komen er eigenlijk nooit en zien het niet als ‘hun’ gebouw.

Compact en flexibel
Het nieuwe gebouw moet compact en flexibel zijn en multifunctioneel gebruikt kunnen worden. “Niet als verenigingsgebouw, maar als dorpshuis, alhoewel verenigingen uiteraard ook straks nog steeds meer dan welkom zijn. Maar het moet daarnaast zoveel mogelijk een gebouw worden voor de hele bevolking”, vervolgt Thea. Het nieuwe bestuur is al druk bezig met nieuwe activiteiten, maar die zijn nu nog niet genoeg gerijpt om te kunnen delen. Het Trefpunt is de laatste tijd maar matig bezet.  Verenigingen maken slechts enkele avonden per week gebruik van het pand aan de Wilhelminalaan. Dat moet straks in de nieuwe opzet veranderen.

Bouwtekeningen
Op dit moment werken twee plaatselijke architecten aan tekeningen voor het nieuwe gebouw, dat met ongeveer 500 vierkante meter (exclusief gymzaal) bijna de helft kleiner wordt dan het huidige gebouw. De locatie van het nieuwe complex, aan de westelijke Beemdweg, blijft hetzelfde. Het nieuwe dorpshuis moet op eigen benen kunnen staan, zonder (financiële) hulp van de overheid. Ook wordt gestreefd naar zoveel mogelijk energieneutraal gebruik. Na de presentatie van de tekeningen wordt er een berekening gemaakt van de kosten en de mogelijkheden van de plannen. In juni of juli dit jaar wordt er vervolgens een beslissing genomen voor één van de plannen. Dat is het moment van ‘go or no-go’ (doorgaan of stoppen, red.). “We gaan er natuurlijk vanuit dat het een ‘go’ wordt”, verwacht Thea Plugge.

Ambitieus
Het is de bedoeling dat het nieuwe dorpshuis op 1 januari 2017 opengaat. “Dat is ambitieus, maar moet haalbaar kunnen zijn.”

Nieuw bestuur
Het nieuwe bestuur bestaat naast voorzitter Thea Plugge uit secretaris Marcel Heijkoop en penningmeester Monique van Dalen, aangevuld met ondersteuning vanuit de gemeente Molenwaard.

Wethouder Fatih Özdere van Molenwaard is enthousiast. “Er is realiteitszin en er wordt met visie gekeken naar de toekomst.”

Door gebruik te maken van social media en door regelmatig de publiciteit te zoeken, hoopt het nieuwe bestuur de bevolking zoveel mogelijk te betrekken bij de voortgang van de plannen.

Bert Bons

Algemene informatie

Gemeenschapscentrum Trefpunt
Koningin Wilhelminalaan 1 
2969 AN OUD-ALBLAS
+31 (0)184 69 1622
info@trefpuntoudalblas.nl

Volg ons